Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Roan Lagemaat praat over WBSO.

WBSO-check

Ontwikkel je een innovatieve technologie, productieprocessen of nieuwe software? Mogelijk kom je dan in aanmerking voor WBSO-subsidie. Vul de vragenlijst in en ontdek het binnen een minuut!

WBSO

De WBSO-regeling is een subsidie waarmee de overheid innovatie en ontwikkeling door ondernemers in Nederland stimuleert. De WBSO levert een fiscaal voordeel dat je in mindering mag brengen op de af te dragen loonbelasting. Je komt in aanmerking wanneer je een technisch vernieuwend product, proces of software ontwikkelt.

Waarom WBSO?

Met de WBSO probeert de overheid technische bedrijven te helpen innovaties naar het volgende niveau te tillen. Er worden jaarlijks zo’n 20.000 bedrijven geholpen met het uitvoeren van technisch onderzoek en ontwikkeling. Het is een generieke regeling voor de meest innovatieve softwarebedrijven tot farmaceutische ontwikkelaars, van food ontwikkeling tot en met mechanische bouwinstallaties.

DIT IS ROAN, WBSO-EXPERT!

Met een brede interesse in innovaties en economie bedien ik een klantportfolio variërend van IT-ontwikkeling tot fysieke productontwikkeling voor zowel startups als MKB. Dit stelt mij in staat om mijn kennis op fiscaal- en technisch gebied continu te verbreden en organisaties te ondersteunen bij technische innovatieprojecten.

Binnen Ugoo ben ik gespecialiseerd in IT-ontwikkeling, WBSO, WBSO-administratie, Innovatiebox, en Innovatieregelingen.

Stuur Roan een bericht
Foto van Roan Lagemaat.

Alles over de WBSO

De belangrijkste vragen over WBSO worden hier beantwoord.

Staat jouw vraag er niet tussen?

FAQ

Wat is WBSO subsidie?

WBSO staat voor "Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk". Het is een korting op de loonkosten die je maakt voor R&D-werkzaamheden. Met de WBSO stimuleert de overheid technische innovatie in Nederland.

Technische innovatie is de ontwikkeling van nieuwe technische producten, productieprocessen of software.

Kom ik in aanmerking voor de WBSO?

De WBSO regeling is er voor bedrijven die loonbelasting afdragen en voor zelfstandig ondernemers. Je komt in aanmerking als je binnen je eigen onderneming iets ontwikkelt dat technisch nieuw is. Dit zijn ontwikkelingen waarbij een bepaald risico en/of onderzoekscomponent speelt. De WBSO werkt niet met terugwerkende kracht. De subsidie kan alleen worden aangevraagd voor werkzaamheden in de toekomst.

Wat moet ik doen voor WBSO?

Laat Ugoo de aanvraag schrijven. Door onze brede technische kennis kunnen wij het project en de technische uitdagingen die daarbij spelen duidelijk omschrijven zodat de toekenning bijna een gegeven is.

Na toekenning moet je een project- en urenadministratie bijhouden. In het geval van software ontwikkeling houd je ook de geproduceerde code bij in een versiebeheersysteem. Uit de administratie moet duidelijk worden hoeveel uur er per R&D werknemer per dag aan R&D werkzaamheden besteed is. Wanneer dit niet goed gebeurt kan er een controle plaatsvinden en loop je het risico op terugbetalen of een boete.

Wat levert WBSO mij op?

Je krijgt 32% van de eerste €350.000 en 16% van de resterende loonkosten vergoed. Daardoor krijg je meer ruimte om door te ontwikkelen. Ben je een techno-starter? Dan krijg je 40% van de eerste €350.000 vergoed. Per FTE levert dit een besparing op van ongeveer €22.400.

Welke activiteiten vallen er onder WBSO?

Technisch-wetenschappelijk onderzoek en technische ontwikkeling. Alle werkzaamheden die worden besteed aan het oplossen van technische uitdagingen en aan de ontwikkeling van het innovatieve project vallen onder de WBSO.

Routinematige ontwikkeling en het kopiëren, imiteren of reverse engineering van bestaande technologieën vallen niet onder WBSO.

Meer weten?

Heb je vragen over de WBSO? Wil je weten of je in aanmerking komt, WBSO aanvragen of heb je advies nodig? Doe de WBSO-check of neem contact op!

Afbeelding met papier, stiften, schrijven, documentatie, decoratief.

5 tips voor WBSO administratie

Wanneer je gebruik maakt van de WBSO en een S&O-verklaring hebt gekregen, moet je bedrijf aan een aantal administratieve verplichtingen voldoen. In deze blog lees je welke verplichtingen dit zijn en ontvang je 5 tips om de WBSO-administratie zo goed mogelijk af te handelen. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.