Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Afbeelding van Jetze Bergsma, Mark van Duinen en Pieter Verhaeg.

Doe de subsidie check

Met de subsidiecheck kom jij te weten of jouw innovatieve onderneming in aanmerking komt voor een subsidieregeling. Ontdek het snel!

Doe de subsidiecheck!

EIA

De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in energiezuinige technieken, CO2-reductie en duurzame energie. De regeling verlaagt de fiscale winst en daarmee de af te dragen vennootschapsbelasting.

Waarom de EIA?

Met de EIA kan je een deel van de investeringskosten van een duurzaam bedrijfsmiddel aftrekken van je winst. Hiermee verlaag je je fiscale winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

DIT IS BENNY, MANAGING CONSULTANT!

Vanuit onze vestiging in Amsterdam voel ik me als een vis in het water in mijn dubbelrol als consultant en manager bij Ugoo. Dagelijks zet ik mijn brede kennis van techniek, subsidies en fiscaliteit in om onze klanten van financiële middelen te voorzien ten gunste van groei en innovatie. Ons hoogopgeleide team naar successen leiden en deze geweldige mensen stimuleren om het maximale uit zichzelf te halen, is voor mij de kers op de taart. Een passie voor innovatie, maximaal presteren en een natuurlijke drang naar efficiëntie typeren mij als geen ander.

Stuur Benny een bericht
Afbeelding van Benny Douwenga, WBSO-consultant, subsidie, Innovatiebox.

Alles over de EIA

De belangrijkste vragen over de EIA worden hier beantwoord.

Staat jouw vraag er niet tussen?

FAQ

Wat is de Energie-investeringsaftrek?

De EIA biedt een verlaging van de vennootschapsbelasting wanneer je investeert in energiezuinige technieken.

Kom ik in aanmerking voor de EIA?

Je komt in aanmerking als je een Nederlandse ondernemer bent die inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt. Wanneer je investeert in een nieuw bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat kan je gebruikmaken van de EIA. Ook (onderdelen van) overheidsondernemingen, stichtingen of verenigingen kunnen in bepaalde situaties belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting zijn en een beroep doen op de EIA.

Wat levert de EIA mij op?

Van investeringen die in aanmerking komen voor de EIA, kan 45,5% van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst. Dit verlaagt de vennootschapsbelasting en levert gemiddeld 11% netto voordeel op.

Wat moet ik doen voor de EIA?

Aanschafkosten en voortbrengingskosten komen in aanmerking voor subsidie. Dit kunnen loon- en materiaalkosten voor productie en installatie zijn, maar ook uitgaven voor technische voorzieningen of aanpassing van bestaande bedrijfsmiddelen. Maatwerkinvesteringen die een forse besparing in energie opleveren komen ook in aanmerking voor de EIA. Tot slot is het interessant om eigen producten op de Energielijst geplaatst te krijgen. Dit verlaagt de investeringsdrempel voor potentiële afnemers, met een concurrerender product als resultaat.

Welke energiezuinige technieken komen in aanmerking voor de EIA?

In de brochure Energielijst 2022 staan alle energiezuinige technieken die voor EIA in aanmerking komen, opgedeeld in zeven categorieën:

  • Bedrijfsgebouwen

  • Processen

  • Transportmiddelen

  • Duurzame energie

  • Energiebalancering

  • Energietransitie

  • Energieadvies, maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan

Hoe helpen wij jou?

Ben je een zakelijk gebruiker? Dan inventariseren wij de investering en dienen de aanvraag in. Ook kijken we naar andere investeringen die je mogelijk gaat doen. Soms heb je niet door dat je investering duurzaam is en voor de EIA in aanmerking komt!

Maak je nog geen winst, maar ben je binnen nu en 6 jaar wel winstgevend? Dan onderzoeken wij of je het voordeel mogelijk in de toekomst kunt verrekenen. Wij regelen de subsidie, zodat jij je kan blijven richten op het innoveren.

Ben je een leverancier van energiezuinige bedrijfsmiddelen? Dan helpen we je om je duurzame oplossing op de Energielijst te krijgen.

Meer weten?

Ga je een energiezuinige investering doen of heb je dit recent gedaan? Neem contact op om te ontdekken hoeveel voordeel je kunt halen uit de EIA.