Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

ACCSYS TECHNOLOGIES

Accsys Technologies is dé ontwikkelaar en producent van duurzame houtproducten voor de bouwsector. Met een eigen ontwikkeld en zeer uniek acetyleringsproces transformeert Accsys naaldhout dat normaal gesproken beperkt toepasbaar is binnen de bouwsector voor buitentoepassingen, naar een hoogwaardig en buitenduurzaam bouwproduct. Hierdoor draagt Accsys direct bij aan het verminderen van schadelijke (tropische) houtkap en het gebruik van verduurzaamd hout (met giftige stoffen).
Afbeelding van epische toepassing van Accsys Technologies, WBSO, decoratief.

Duurzaam hout

De producten van Accsys zijn zo duurzaam omdat Accsys door middel van haar acetyleringsproces in staat is om snelgroeiend naaldhout zodanig te modificeren dat het eigenschappen vertoont van hardhout.  Snelgroeiend naaldhout is normaal gesproken niet zo weers- en schimmelbestendig. Daardoor is het beperkt inzetbaar voor buitentoepassingen binnen de bouwsector. Dit komt chemisch gezien doordat naaldhout een grote hoeveelheid wateraantrekkende hydroxylgroepen bevat. Hierdoor zwelt het hout op bij contact met water en krimpt het hout bij uitdroging. Naast dat dit niet wenselijk is voor bouwprojecten in buitentoepassingen, trekt het hout vaak makkelijk krom en wordt het als voedingsbron gezien voor schimmels, bacteriën en insecten. Het acetyleren van de hydroxylgroepen maakt het hout veel minder aantrekkelijk voor water, waardoor ook de kans op houtrot significant afneemt.

De producten van Accsys, Accoya (massief hout) en Tricoya (houtsnippers die verwerkt worden tot MDF), bieden daarom voor het eerst een duurzame zachthouten tegenhanger die dezelfde als, of zelfs betere eigenschappen vertoont dan tropisch hardhout.

Afbeelding van huis met Accoya hout, decoratief, WBSO.

Duurzaam en innovatief

Accsys Technologies is uniek in haar modificering van zachthout op basis van acetylering. Acetyleren is een techniek die al wordt onderzocht sinds het begin van de 20e eeuw voor houtmodificatie. Accsys is als eerste producent wereldwijd in staat om het proces te beheersen voor grote houtpartijen en het daarmee commercieel aantrekkelijk te maken.

Daarbij is het proces ook nog eens duurzaam en onschadelijk voor het milieu. Bij het acetyleringsproces wordt namelijk een chemische reactie tot stand gebracht door azijnzuurhydride onder hoge druk in te brengen in het product. Vervolgens wordt het ontstane bijproduct (azijnzuur) weer volledig verwijderd, opgevangen en gezuiverd via distillatie voor hergebruik. Zo is Accoya-hout een koolstofarme bouwoplossing die tegelijkertijd de uitputting van eindige bronnen voorkomt en koolstof opslaat gedurende zijn hele levensduur.

Afbeelding van houten balken en mensen met veiligheidshelmen, decoratief, WBSO.
Accoya® hout van Accsys Technologies

Samenwerking Accsys Technologies en Ugoo

Sinds 2017 is Ugoo de strategische partner van Accsys Technologies op het gebied van subsidieverwerving. Binnen deze samenwerking hebben we onder andere een sterke basis voor de halfjaarlijks terugkerende WBSO-aanvraag ontwikkeld. Daarnaast blijven we continu in gesprek over nieuwe ontwikkelingen en nieuwe innovatieve samenwerkingen.

“Ugoo denkt proactief mee over de subsidiemogelijkheden van investeringen en R&D-projecten. Zo maken wij ons geen zorgen dat we subsidiekansen missen en kunnen wij ons volledig focussen op innovatie!”
Pablo Steenwinkel, Group Head of Technology bij Accsys

Naast het verkennen van mogelijkheden en het aanvragen van de subsidies ondersteunt Ugoo ook bij de inrichting van de administratie.

“Ugoo heeft enerzijds de kennis over wat er benodigd is om onze administratie volgens de regels in te richten, maar denkt anderzijds ook mee hoe we dit behapbaar kunnen implementeren in onze eigen systemen.”

Zo heeft Accsys Technologies onder begeleiding van Ugoo het afgelopen jaar glansrijk een administratie controle van de RVO doorstaan.

Duurzaam houten huis in de duinen, WBSO, decoratief.
Huis in de duinen met dak van Accoya® hout

Logo van Accsys Technologies

Foto van Dirk Wolterink, Consultant Innovatie.

DIT IS DIRK, CONSULTANT INNOVATIE!

Met mijn achtergrond en enthousiasme op het gebied van innovatie en businessmodellen ben ik in staat de innovatieve activiteiten van mijn klanten te doorgronden en subsidiekansen te herkennen.

Stuur Dirk een bericht