Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Jetze Bergsma en Joost Jansma - Consultants Duurzaamheid.

Doe de subsidie check

Met de subsidiecheck kom jij te weten of jouw innovatieve onderneming in aanmerking komt voor een subsidieregeling. Ontdek het snel!

Doe de subsidiecheck!

SDE++

Produceer je met jouw onderneming hernieuwbare energie? Ontwikkel je technieken voor een milieu dat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de SDE++!

De openstelling voor 2023 is uitgesteld tot september. Een exacte datum wordt in de toekomst bekend gemaakt.

Waarom SDE++?

De SDE++ draagt bij aan het doel van de overheid om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 verminderen met ten minste 55% ten opzichte van 1990. De regeling stimuleert grootschalige productie van hernieuwbare energie en CO2-verlaging.

DIT IS JOOST, SPECIALIST IN DUURZAAMHEID!

Met grote stappen naar een kleine voetafdruk – dat is mijn motto. Ik hou me graag bezig met duurzame ontwikkeling in de breedste zin: hoe kunnen we innoveren, waarde creëren en bijdragen aan (sociaal) maatschappelijke transities, in lijn met klimaatdoelstellingen. Met mijn technische achtergrond maak ik mij complexe technische vraagstukken snel eigen en ontbreekt het mij niet aan intrinsieke motivatie om ambitieuze verduurzamingsplannen tot realiteit te brengen.

Stuur Joost een bericht
Foto van Joost Jansma.

Alles over de SDE++

De belangrijkste vragen over de SDE++ worden hier beantwoord.

Staat jouw vraag er niet tussen?

FAQ

Wat is de SDE++?

De Stimulering Duurzame Energieproductie is een subsidie voor bedrijven die duurzame (hernieuwbare) energie produceren en CO2-verminderende technieken ontwikkelen. De SDE++ is een zogeheten exploitatiesubsidie: je krijgt een vergoeding voor de geproduceerde duurzame energie of voor de verminderde CO2-uitstoot. De looptijd is lang.

Kom ik in aanmerking voor de SDE++?

De SDE++ is voor bedrijven en (non-profit) instellingen die investeren in projecten op het gebied van duurzame energie of CO2-verlagende innovaties. De subsidie is voornamelijk van toepassing op de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving. Je kunt subsidie krijgen wanneer je een milieuvriendelijke productie-installatie ontwikkelt en in eigen gebruik neemt.

Wat moet ik doen voor de SDE++?

De subsidie wordt alleen verstrekt aan ondernemingen die de productie-installatie in in eigen gebruik houden. Je installatie gaat duurzame energievoorzieningen voor de maatschappij bieden. Dit zorgt naast vermindering van grijze stroom ook voor een duurzamer bedrijf. Daarmee draag je bij aan de doelen van het Klimaatakkoord.

Wat levert de SDE++ mij op?

De hoogte van de subsidie hangt af van diverse factoren, waaronder:

 • De gemeten productie van duurzame elektriciteit, warmte, groen gas of waterstof

 • De vermindering in CO2 uitstoot

 • De kostprijs van de toegepaste techniek, verminderd met de opbrengsten.

De hoogte van de subsidie wordt jaarlijks opnieuw berekend.

Welke energiethema's vallen onder de SDE++ regeling?

 • Waterkracht

 • Wind

 • Zon

 • Osmose

 • Biomassa

 • Geothermie

 • Aquathermie

 • Warmtebenutting uit champost

 • Daglichtkas

 • Industriële restwarmte

 • Waterstofproductie via elektrolyse

Hoe helpen wij jou?

Door onze expertise op het gebied van duurzaamheid, technologie en de SDE++ subsidie zijn wij in staat duurzame innovaties zo goed mogelijk te begrijpen en te vertalen naar een slagende aanvraag. We nemen het aanvraagproces uit handen en schrijven een uitstekende business case voor de RVO. Zo kan jij je focussen op de daadwerkelijke ontwikkeling.

Meer weten?

Heb je een project dat mogelijk in aanmerking komt, wil je meer weten of heb je vragen?