Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

TRL-niveaus, wat zijn dat?

Wanneer je dieper in de wereld van innovatie- en duurzaamheidsubsidies duikt, zul je ongetwijfeld de term Technology Readiness Levels (TRL's) tegenkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe verhouden ze zich tot jouw innovatie project? Wij hebben de antwoorden. Ontdek alles wat je moet weten over TRL's en hoe je ze in jouw voordeel kunt gebruiken bij het aanvragen van subsidies.

.

De vier TRL-fasen en negen levels

De TRL-levels kunnen worden onderverdeeld in vier fasen; onderzoek, ontwikkeling, demonstratie en marktintroductie. Deze fasen kunnen worden gecategoriseerd door middel van de negen Technology Readiness Levels (TRL). De TRL's geven de mate van ontwikkeling van technologie aan, waarbij TRL 1 staat voor technologie aan het begin van de ontwikkeling en TRL 9 aan het einde en klaar om naar de markt te gaan.

Wanneer je bezig bent met een innovatieve ontwikkeling is er kans dat je in aanmerking komt voor subsidie. De TRL’s waar je project binnen vallen en activiteiten die je doet, helpen de consultant met het zien van kansen en het communiceren met de subsidieverstrekker (via de aanvraag).

Onderzoek (Discovery phase)

Je innovatieve idee bevindt zich in de onderzoeksfase. In deze fase zijn subsidies zoals de MIT-Haalbaarheid, TSE Industrie studies en VFF interessant. Deze subsidies ondersteunen je bedrijf tijdens het doen van onderzoek naar de haalbaarheid van je innovatieve idee.

Hieronder staan de drie levels waar je project zich in kan bevinden binnen de onderzoeksfase.

  • Level 1: Fundamenteel onderzoek

    Het onderzoeken van het innovatieve idee en basisprincipes van de innovatie.

  • Level 2: Toegepast onderzoek

    Het formuleren van technologische concept en praktische toepassingen.

  • Level 3: Toetsing

    Het onderzoeken van toepasbaarheid van het concept op experimentele basis.

Ontwikkeling (Development phase)

Projecten die binnen de ontwikkelingsfase vallen, focussen zich op het testen van prototypes in verschillende omgevingen, om zo het concept te testen en demonsteren. Subsidies die aansluiten bij deze fase zijn de MIT R&D-samenwerking, DEI+ (pilot), EFRO, WBSO en innovatiebox.

Hieronder staan de drie levels waar je project zich in kan bevinden binnen de ontwikkelingsfase.

  • Level 4: Implementatie en test prototype
     Het op labschaal testen van proof-of-concept van innovatie.

  • Level 5: Validatie prototype
     Het onderzoeken van werking van technologische concept in een relevante omgeving

  • Level 6: Demonstratie prototype in testomgeving
     Het uitgebreid testen en demonstreren van concept in een relevante testomgeving.

.

Demonstratie (Demonstration phase)

In deze fase van het project zal het prototype in een operationele omgeving gedemonstreerd worden met als doel de dienst/product compleet en operationeel krijgen. De DEI+ (demonstratie), EFRO en BMKB-lening kunnen mogelijke subsidies zijn die je hierbij kunnen ondersteunen.

  • Level 7: Demonstratie prototype in operationele omgeving
     Het testen en demonstreren van concept in gebruikersomgeving om werking in een operationele omgeving te bewijzen.

  • Level 8: Product/dienst is compleet en operationeel
     Het innovatie krijgt definitieve vorm; technologische werking is getest en bewezen.

Markt introductie (Deployment phase)

Je dienst, product of procedure is in deze fase compleet en operationeel. De innovatie heeft een definitieve vorm gekregen en de technologische werking is getest en bewezen (competitieve productie in het geval van sleuteltechnologieën). Ook in deze fase zijn de DEI+ (demonstratie), EFRO en BMKB-lening subsidies die ondersteuning bieden bij het introduceren op de markt.

  • Level 9: Marktintroductie product/dienst/procedé
     Uw innovatie is technisch en commercieel gereed; productierijp en klaar voor lancering in de gewenste marktomgeving.

TRL’s en het subsidieaanvraagproces

Subsidieverstrekkers gebruiken TRL’s om hun subsidieregelingen structuur te geven. Om deze reden gebruiken wij ook TRL’s. Zo kunnen we het project definiëren, afbakenen en een goede analyse maken van kansrijke subsidieaansluitingen. Dit geeft ons vooraf een goed beeld van de slaagkans en subsidiepotentieel, resulterende in een slagende subsidieaanvraag.

Ben je benieuwd waar jouw project staat en welke subsidiekansen daarbij horen? Wij staan klaar om de kansen te vinden en een succesvolle aanvraag in te dienen. Neem direct contact op met één van onze consultants via de onderstaande button.