Met de subsidiecheck kom jij te weten of jouw innovatieve onderneming in aanmerking komt voor een subsidieregeling. Ontdek het snel!
Kansen voor West
Kansen voor West is een economisch stimuleringsprogramma voor West-Nederland en onderdeel van EFRO. De subsidie is voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland en de vier grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Waarom Kansen voor West?
De EFRO investeert in de toekomst van Nederland. Het programma van Kansen voor West kent drie beleidsdoelstellingen voor een slimmer, groener en kansrijker Europa. Dit zijn innovatie, klimaat en "Europa dichter bij de burgers".
Alles over Kansen voor West
De belangrijkste vragen over Kansen voor West worden hier beantwoord.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Wat is Kansen voor West?
Kansen voor West is een subsidieprogramma vanuit de EFRO, gericht op duurzame innovaties in West-Nederland. Het programma is er voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. Daarnaast is het programma voor de P4G4; de vier grote steden Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.
De focus ligt op de transitie naar een volledig circulaire en klimaatneutrale economie en ook op innovatie. Het streven is om per 2030 op zijn minst 55% minder CO2 uit te stoten. Daarnaast moet er 50% minder mineralen, metalen en fossiele brandstoffen gebruikt worden.
Kom ik in aanmerking voor Kansen voor West?
Het programma richt zich voornamelijk op samenwerkingsverbanden in de breedste zin. Innovatieprojecten van één MKB zijn ook mogelijk. Het verschilt per call hoe aanvragen worden beoordeeld. Zo is er voor Zuid-Holland een call voor de doorontwikkeling van Fieldlabs met een tenderregeling en voor Amsterdam een call voor de bevordering van energie-efficiëntie met een first-come first-serve regeling.
Wat moet ik doen voor Kansen voor West?
Kansen voor West heeft tot en met 2026 twee keer per jaar een openstellingsmoment. Daarin worden verschillende calls gelanceerd. Naar verwachting is dit elk jaar in april en oktober. Het programma verleent subsidies tot en met 2029. Projecten moeten daarom uiterlijk eind 2029 zijn afgerond. Je project dient te passen bij een van de oproepen. De voorwaarden verschillen per openstelling.
Voor innovatieprojecten geldt dat doorontwikkeling ook in aanmerking komt. Je mag dus al gestart zijn met de ontwikkeling van je project.
Wat levert de Kansen voor West subsidie mij op?
Kansen voor West heeft een budget van €237 miljoen voor de periode van 2022 tot en met 2029. Alle projectkosten die gemaakt worden komen in aanmerking, waaronder uren, materiaalkosten en kosten aan derden. Gemiddeld wordt 40% van de subsidiabele kosten vergoed. Daarnaast is er eventueel een provinciale cofinanciering mogelijk.
Het minimum bedrag aan projectkosten is doorgaans €200.000. Zowel het minimum als maximum subsidiebedrag verschilt per specifieke openstelling.
Welke thema's vallen er onder Kansen voor West?
Innovatie
Voor innovatie gelden de thema's van de RIS3. De belangrijkste waarmee wij helpen zijn:
Cyber Security
Smart Health
Kunstmatige Intelligentie (AI)
Klimaat
Versterking van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en invoering van geavanceerde technologieën
Bevordering van energie-efficiëntie maatregelen en CO₂-reductie
Hernieuwbare energie
Het ontwikkelen van slimme energie systemen, grids en opslag
Bevordering van de transitie naar een circulaire economie
Europa dichter bij de burgers:
Bevordering van de geïntegreerde sociale, economische en ecologische/duurzame ontwikkeling, cultureel erfgoed, toerisme en veiligheid in stedelijke gebieden. Duurzame stedelijke ontwikkeling
Hoe helpen wij jou?
Wij analyseren het project, onderzoeken en matchen meer subsidiekansen en schrijven de aanvraag. Door onze ervaring op het gebied van duurzame en technologische innovaties en de Kansen voor West subsidie zijn we in staat de meest complexe projecten te vertalen naar een kansrijke aanvraag. Wij verwerven de subsidie, zodat jij je kan blijven richten op het innoveren.
DIT IS ANNE, EXPERT IN DUURZAAMHEID!
Met mijn achtergrond in Medical Engineering en ervaring met programmeren, ben ik gespecialiseerd in subsidies die gericht zijn op technologische innovatie. Naast innovatie, heb ik mij gespecialiseerd in alle subsidies gerelateerd aan duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de meest vernieuwende ontwikkelingen op het gebied circulariteit, maar ook aan simpelere ingrepen zoals het installeren van LED-verlichting. Naast de inhoudelijke kennis die ik heb opgedaan, ben ik hoog over betrokken bij de procesvoering en procesverbetering als het gaat om alle subsidieregelingen in het kader van innovatie, duurzaamheid, HR en kredieten.
Meer weten?
Heb je een project dat mogelijk in aanmerking komt, wil je meer weten of heb je vragen?