Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Ugoo Consultants Timo, Anne en Claire in gesprek over subsidies.

Doe de subsidie check

Met de subsidiecheck kom jij te weten of jouw innovatieve onderneming in aanmerking komt voor een subsidieregeling. Ontdek het snel!

Doe de subsidiecheck!

EIC Accelerator

De EIC Accelerator is onderdeel van Horizon Europe en stimuleert MKB-ondernemingen hun nieuwe product, proces of dienst internationaal te vermarkten. Het gaat om disruptieve innovaties die impact hebben op de internationale markt.

Waarom de EIC Accelerator?

Om disruptieve innovaties in de ontwikkelingsfase sneller naar de internationale markt te brengen. De regeling is puur gericht op het mkb, omdat die vaak zelf niet voldoende middelen hebben om te de innovatie te financieren.

DIT IS BAS, SPECIALIST IN EUROPESE SUBSIDIES!

Ik zie mezelf als een partner voor mijn opdrachtgevers, en het is mijn doel om hen op de lange termijn te helpen met het verkrijgen van subsidies en andere financieringsvormen zodat zij zich volledig kunnen blijven richten op hun R&D en technologische innovatieprojecten.

Stuur Bas een bericht
Foto van Bas van den Berk.

Alles over de EIC Accelerator

De belangrijkste vragen over de EIC Accelerator worden hier beantwoord.

Staat jouw vraag er niet tussen?

FAQ

Wat is de EIC Accelerator?

De EIC Accelerator is een subsidieregeling voor ondernemingen die innovaties met veel potentie en een hoog risico ontwikkelen. Met dergelijke innovaties worden nieuwe markten gecreëerd of bestaande markten verstoord. Met deze regeling wordt opschaling richting internationale markt versneld.

Het gaat hierbij om de ontwikkeling van hoog innovatieve "cutting edge" technologie, die vaak gepaard gaat met wetenschappelijk onderzoek, zoals deep tech. Deep tech bedrijven werken vaak aan oplossingen voor grote maatschappelijke en milieuvraagstukken en hebben het potentieel om het dagelijks leven te beïnvloeden. Een voorbeeld van dergelijke technologie zijn silicium chips. Hiermee kunnen computers rekenen met een snelheid en op een schaal die voorheen ondenkbaar leken.

Kom ik in aanmerking voor de EIC Accelerator?

De EIC Accelerator is specifiek gericht op individuele MKB-ondernemingen. Je komt in aanmerking als je innovatie gevalideerd is en bijna klaar is om de markt op te gaan.

Wat levert de EIC Accelerator mij op?

Er zijn verschillende mogelijkheden. De zogeheten grant only option subsidieert 70% van de projectkosten met een maximum van € 2,5 miljoen. Is financiering vanuit eigen middelen beperkt? Dan is de zogeheten blended finance een alternatief, bestaande uit enerzijds subsidie en anderzijds equity. Blended finance vereist een ontwikkeld en gevalideerd product, proces of dienst, klaar voor vermarkten. Ten slotte bestaat er een grant with consent. Dit houdt in dat er een tegenbod wordt gedaan en niet alle begrote kostenposten daadwerkelijk worden gesubsidieerd.

Wat moet ik doen voor de EIC Accelerator?

Het toepassingsgebied is vrij te kiezen, zolang er maar een grote maatschappelijke uitdaging aan verbonden zit. De voornaamste beoordelingscriteria zijn als volgt:

  • Excellentie: Hoe innovatief is jouw project? Is het een ‘need to have’ of een ‘nice to have’? Hoe groot is het probleem dat je oplost en ga jij echt het verschil maken?

  • Impact: Wat is het perspectief van de potentiële klant? Hoe schaalbaar is de innovatie en wat is het plan voor internationalisatie?

  • Implementatie: Hoe wordt de daadwerkelijke ontwikkeling uitgevoerd? Zijn hiervoor de juiste mensen aan boord?

Voor de grant only subsidie is het van belang dat je kan aantonen hoe de overige 30% gefinancierd wordt, zowel tijdens als na het project.

Hoe helpen wij jou?

Wij doen een kritische screening aan de voorkant, omdat alleen projecten en/of organisaties die aan alle voorwaarden voldoen kansrijk zijn voor een aanvraag. Vervolgens schrijven we de aanvraag en handelen we de communicatie omtrent de aanvraag en tussentijdse rapportages af met de Europese commissie. Ten slotte begeleiden we bij de inrichting van de nodige administratie.

Meer weten?

Heb je een project dat mogelijk in aanmerking komt voor de EIC Accelerator, wil je advies of heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op!