Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Dirk Wolterink en Bas van den Berk - WBSO, Innovatiebox, DEI+, EFRO, Eindhoven.

Doe de subsidie check

Met de subsidiecheck kom jij te weten of jouw innovatieve onderneming in aanmerking komt voor een subsidieregeling. Ontdek het snel!

Doe de subsidiecheck!

EFRO OPZuid

OPZuid is het regionale EFRO programma voor Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het programma verleent subsidies voor projecten die bijdragen aan innovatieve oplossingen op 5 grote maatschappelijke transities. Deze oplossingen spelen zowel mondiaal als in specifieke regio’s. Daarnaast leiden de oplossingen tot het benutten van (inter)nationale marktkansen.

Waarom OPZuid?

OPZuid verleent subsidies voor digitalisering, technologische en niet-technologische innovaties. Projecten moeten innovatief zijn, maatschappelijke impact hebben en in financieel-economisch opzicht toekomstperspectief bieden. Het project moet aan het einde zijn van de ontwikkelingsfase, in de demonstratiefase of implementatiefase.

DIT IS PIETER, INNOVATIESPECIALIST!

Ik werk als Consultant Innovatie & Duurzaamheid in Eindhoven. Door mijn bedrijfseconomische achtergrond en affiniteit met techniek, ben ik in staat om innovatieve business cases van mijn klanten te doorgronden en deze financieel mede mogelijk te maken met fiscale instrumenten, subsidies en innovatieleningen.

Stuur Pieter een bericht
Foto van Pieter Verhaegh.

Alles over OPZuid

De belangrijkste vragen over OPZuid worden hier beantwoord.

Staat jouw vraag er niet tussen?

FAQ

Wat is OPZuid?

OPZuid is er voor ontwikkelingen die aansluiten op 2 Europese beleidsdoelstellingen:

 • Een slimmer Europa:

  1. Living labs en demonstraties in reële omgeving

  2. (Door)ontwikkeling van innovaties tussen MKB

  3. (Door)ontwikkeling van vernieuwende waardeketens van bedrijven

 • Een groener Europa:

  1. Living labs + mkb + waardenketens

  2. Ondersteunen mkb van business case

  3. Lokaal in praktijk brengen van innovaties van duurzame energieproductie en energiesystemen, – netwerken en -opslag

Kom ik in aanmerking voor OPZuid?

Je kan subsidie aanvragen wanneer er minimaal twee samenwerkingspartners zijn, waarvan 1 gevestigd in de regio. De andere partij mag dus buiten de regio zijn, mits dit een absolute meerwaarde biedt voor het ontwikkelen van waardenketens. Daarnaast moet er een mkb betrokken zijn in het samenwerkingsverband dat de subsidie aanvraagt. De andere partij(en) mogen een kennisinstelling, overheid, burgercoöperatie of intermediaire organisatie zijn. Je project moet aansluiten op een van de oproepen. Projecten moeten passen binnen vijf maatschappelijke transities.

Wat levert EFRO OpZuid mij op?

De subsidie vergoedt maximaal €1 miljoen per project. Het maximum bedraagt 35% van de subsidiabele kosten. De investeringsbegroting moet minimaal € 1 miljoen bedragen om aanspraak te maken. Dit betekent dat het programma ten minste €350.000 aan subsidie verstrekt per project.

Wat moet ik doen voor OPZuid?

Iets ontwikkelen dat aansluit bij een van de oproepen van OPZuid en past binnen de vijf ondergenoemde maatschappelijke transities. Je project moet innovatief zijn, maatschappelijke impact hebben en in financieel-economisch opzicht toekomstperspectief bieden. Je project moet aan het einde zijn van de ontwikkelingsfase, in de demonstratiefase of implementatiefase.

Wat zijn de vijf maatschappelijke transities?

Energie 1 Smart energiesysteem
2 Duurzame energie opwek en opslag
Klimaat 1 Wateroverlast stedelijk gebied
2 Watertekort landelijk gebied
Grondstoffen 1 Circulaire maakindustrie
2 Circulaire bouwsector
Landbouw en voeding 1 Verwaarding reststromen
2 Eiwittransitie
3 Precisielandbouw
Gezondheid 1 Preventie
2 Gepersonaliseerde zorg

Hoe helpen wij jou?

Wij analyseren het project, onderzoeken en matchen meer subsidiekansen en schrijven de aanvraag. Door onze ervaring op het gebied van duurzame en technologische innovaties zijn we in staat de meest complexe projecten te vertalen naar een kansrijke aanvraag. Wij regelen de subsidie, zodat jij je kan blijven richten op het innoveren.

Meer weten?

Wil je weten of jouw project in aanmerking komt voor de OPZuid subsidie? Of wil je hulp bij je OPZuid aanvraag? Neem vrijblijvend contact op via de onderstaande buttons. We plannen graag een kennismaking in om de subsidiekansen te bespreken!