Cookies

Deze site gebruikt cookies waar we uw toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

CARDAN

Digitale ontoegankelijkheid wordt voor veel mensen in Nederland een steeds groter probleem. Ongeveer 25% van de bevolking kan door een functiebeperking of chronische ziekte geen digitale afspraken maken of informatie opzoeken via het internet. Dit probleem groeit snel omdat de wereld in hoog tempo digitaliseert. Cardan draagt bij aan de oplossing door een baanbrekend platform te ontwikkelen om snel websites en apps te analyseren op onlinetoegankelijkheid.
.

De uitdaging

Digitale ontoegankelijkheid heeft dagelijks een grote impact op mensen met een functiebeperking. Vanuit de European Accessibility Act (EAA) is besloten dat naast overheidsinstanties ook bedrijven vanaf juni 2025 verplicht digitaal toegankelijk moeten zijn. Daarnaast zorgen De Wet Digitale Overheid en de WCAG-richtlijnen voor een betere digitale toegankelijkheid.

Voorheen werden websites en apps handmatig geanalyseerd, wat veel tijd kost. Met de invoering van de nieuwe wetgeving is er niet genoeg mankracht om alle websites en apps te analyseren voordat de EAA actief is. 

De oplossing: Cardan Accessibility Tool

Cardan heeft als missie om de digitale wereld voor iedereen toegankelijk te maken en draagt bij aan deze overstap met de ontwikkeling van de Cardan Accessibility Tool (CAT). Dit platform ondersteunt organisaties bij het uitvoeren van toegankelijkheidsaudits en helpt hen te voldoen aan de geldende normen voor digitale toegankelijkheid, zoals de WCAG-richtlijnen.

Het CAT-platform onderscheidt zich door een intuïtieve interface die het gehele auditproces vereenvoudigt. Organisaties kunnen moeiteloos en efficiënt toegankelijkheidsaudits uitvoeren en rapporten met belangrijke inzichten genereren. Zo is het duidelijk te zien of ze voldoen aan de wettelijke vereisten en kwaliteitsnormen. Dankzij automatisering wordt dit proces sneller en nauwkeuriger uitgevoerd dan voorheen mogelijk was.

Daarnaast is Cardan een van de drie inspectie-instellingen in Nederland die het waarmerk ‘Drempelvrij’ mogen uitgeven voor websites en apps. Bedrijven met dit keurmerk tonen aan dat hun digitale informatie toegankelijk is voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen.

In samenwerking met Ugoo realiseren we succesvolle projecten die een positieve impact hebben onze missie om de wereld 'digitaal' toegankelijker te maken. Samen creëren we nieuwe mogelijkheden en kansen voor een duurzame en inclusieve toekomst. Ugoo kent onze missie als geen ander en weet dat te vertalen naar impactvolle aanvragen.
Joost Eijkens, Algemeen Directeur Cardan

Samenwerking met Ugoo

Sinds 2022 is Ugoo de strategische partner van Cardan op het gebied van subsidieverwerving. Ugoo verzorgd de jaarlijkse WBSO-aanvragen, waarmee Cardan haar R&D-kosten verlaagt en meer tijd heeft om te investeren in innovatie. Daarnaast helpt Ugoo bij het verkennen van nieuwe subsidiemogelijkheden. Zo bleek de SIR-regeling (Stimulering van Innovatie in de Regio) een uitstekende match voor het beoogde CAT-project van Cardan. Middels de subsidie ondersteunt provincie Noord-Brabant innovatieve mkb-bedrijven in Noord-Brabant bij de ontwikkeling van oplossingen die bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals digitalisering.

Impact: Innovatie in Noord-Brabant

De SIR-regeling helpt Brabantse mkb-bedrijven zoals Cardan met subsidies tot €45.000 om hun innovatieve projecten te realiseren. Voor Cardan betekent dit dat ze het CAT-platform verder kunnen ontwikkelen en zo bijdragen aan een toekomst waarin digitale toegankelijkheid voor iedereen binnen handbereik is. Hierdoor kan Cardan haar missie voortzetten: het creëren van een inclusieve en digitale wereld.

Foto van Sven Kuijsten.

Sven, consultant innovatie!

Een portie ondernemerschap, enthousiasme en lef helpen mij om nieuwe (subsidie)kansen te zien en bedrijven te helpen daar waar nodig.

Stuur Sven een bericht